Astım, hava yollarında ani daralma ve iltihaplanma ile giden süregen-kronik bir hastalıktır. Bu ani daralmanın ve iltihabın neticesinde oluşan hassasiyetle sık sık öksürme, hırıltı, nefes daralması gibi şikayetler ortaya çıkar. Bu şikayetlerin nedeni astım dediğimiz hastalıktır. Çocuklarda astım görülme oranı yaklaşık yüzde 14’tür. Bir başka deyişle her 7 çocuktan 1’inde astım hastalığı görülür. Astımın birçoğu alerjik özelliktedir. Bu yüzden bazı doktorlar astımı alerjik bronşit olarak da tanımlayabilir. Nadiren de olsa alerjik olmayan astım görülebilir.
Çocuğumda Astım Olduğunu Nasıl Anlarım? (Astımın Belirtileri)
Astımın en önemli belirtisi öksürüktür. Öksürüğün yanı sıra hırıltı ve nefes sıkışmaları da tipik belirtileri arasındadır. Ancak bu belirtiler kesin tanı anlamına gelmez. Özellikle;
- Çocuğunuzda koştuktan, oyun oynadıktan ya da spor yaptıktan sonra öksürük, hırıltı ve nefes darlığı meydana oluyorsa,
- Bu şikayetler sık sık meydana geliyorsa,
- Çocuğunuz gece uyuduktan birkaç saat sonra ya da sabaha karşı öksürüyorsa,
- Bu öksürük onu geceleri uyandırıyorsa,
- Gülerken ya da ağlarken öksürük krizine giriyorsa,
- Öksürük inatçıysa, balgamsızsa,
- Bazı mevsimlerde artıyorsa,
- Terlediğinde artıyorsa,
- Çok sık enfeksiyon geçiriyorsa ve gribal enfeksiyon sonrasında 2 haftadan uzun öksürük ve nefes sıkışması sorunları devam ediyorsa,
- Egzama ve alerjik nezle görülüyorsa,
- Sigara ve kimyasal maddelere (deterjan, boya vb) hassassa astım olma ihtimali yüksektir.
Böyle bir durumda kesin tanının konulması ve tedavi yollarının izlenmesi için çocuk hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir. Öte yandan astımda ailesel geçişin olduğunu da unutmamak gerekir. Anne, baba veya akrabalarda astımı olan bir kişi varsa çocukta da astım görülme riski artacaktır.
Astımın Tanısı
Yukarıda saydığımız belirtileri çocuğunuzda gözlemliyorsanız bir çocuk doktoruna müracaat etmelisiniz. Hekim, çocuğun öyküsünü dinleyerek muayene ettiğinde büyük olasılıkla astım olup olmadığını anlayacaktır. Ancak yine de kesin tanı için birtakım testler yapmak gerekir. Bu testlerin başında da ciltten alerji testi gelir. Çocuk 6 yaşından büyükse solunum fonksiyon testi uygulanabilir. Gerekli görülmesi halinde kan testleri ve ter testi de başvurulabilecek diğer tanı yöntemleridir.
Çocuklarda Astım Tedavisi
Çocuklarına astım teşhisi konulan anne-babaların endişelenmelerine hiç gerek yoktur. Çünkü hastalığın tedavisi vardır ve oldukça kolaydır. Astıma neden olan alerjenlerden korunmak, ilaç tedavisi, dil altı damla ve aşı tedavisi gibi yöntemlerle hastalık kontrol altına alınabilir. Önemli olan doğru hastaya doğru tedavi yönteminin uygulanmasıdır.