Çocuklarda Egzama
Egzama genellikle bebeklik döneminde yanaklarda oluşan kızarıklıklarla kendisini belli etmeye başlar. Atopik dermatit ya da atopik egzama şeklinde de adlandırılan egzamanın oluşumunda genetik faktörlerin rolü büyüktür. Özellikle bebeklerde görülmesinin arka planında gıda alerjisi vardır.Tedavinin sağlanması için arkada yatan sebebin bulunması ve buna yönelik tedavi uygulanması gerekir.
Egzamadan Korunmanın Yolları
Egzama için alerjenlerden ve kimyasallardan korunmak, nemlendiriciler ve merhemler kullanmak, diyet yapmak, cildi temiz tutmak gibi tedavi yollarına başvurulabilir.
Alerji saptanan gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Bebek anne sütü alıyorsa annenin de bu diyeti uygulaması gerekir. Gıda dışında ev akarları da egzamayı tetikleyebilir.
Egzamalı çocukların cildi kurudur. Bu yüzden temizlik, banyo ve nemlendirici kullanımı egzamana tedavisinde önemlidir. Cilt temiz tutulmalı, cilde zarar vermeyen sabun ve şampuanlar kullanılmalı, banyodan sonra ciltteli su kaybını önlemek için banyo yağları kullanılmalıdır. Günde en az iki defa nemlendirici uygulamak faydalıdır. Her banyodan sonra vücut hafif nemliyken uygulanmasını da tavsiye ederiz.
İpek giysiler ciltte su kaybını azaltır, cildi daha az tahriş eder ve mikrop yerleşimini önler. Bu yüzdene egzamalı çocuklara ipek giysiler giydirilmelidir.
Egzama Tedavisi
Egzamalı cilde sürülen özel merhemlerle tedavi sağlanabilir. Doktor tavsiyesiyle kortizonlu merhemler kaşıntılı cilt lezyonları için kullanılır. Pimekrolimus merhem kortizonlu olanına göre daha az etkilidir. Zararı da daha azdır.
PUVA şeklinde kısaltılan Psoralen Ultra-Violet A tedavisi bazı egzama türlerinde uygulanabilir. Ancak deneyimli ekipler tarafından yapılmalıdır.
Diğer tedavi yöntemlerine cevap alınamadığında ultraviyole ışın tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi güneşe hassas olan kişilere yapılmamalı ve 12 üstü kişilere uygulanmalıdır.
Egzama tedavisine dirençli ağır vakalarda immunosüpresif tedaviler uygulanabilir.