1.Ay Aşısı (Hepatit B Aşısı)
Doğumdan hemen sonra yapılan hepatit B aşısından sonra ikinci dozu 1.ayın sonunda yapılır. Aşı 3 doz şeklinde uygulanır. Üçüncü doz 6.ayda yapılır.
2.Ay Aşısı (Karma, Verem, Pnömokok, Rotavirüs Aşısı)
2.ayda bebeğinizi ve sizi yoğun bir aşı takvimi bekler. Bu ayda karma aşısı (DtacB), zatürre (pnömokok) ve verem aşısı (BCG) yapılır. Rota virüs aşısının ilk dozu bu ayın ya da 3.ayın sonunda yapılabilir.
3.Ay Aşısı
Eğer ikinci ayda uygulanmadıysa rota virüs aşısının ilk dozu bu ay uygulanır.
4.Ay Aşısı
İkinci ayda ilk dozu yapılan karma ve pnömokok (zatürre) aşılarının ikinci dozları uygulanır. Eğer rota virüs aşısının ilk dozu 2.ayda uygulanmışsa ikinci dozu bu ay yapılır.
5.Ay Aşısı
Eğer rota virüs aşısının ilk dozu 3.ayda yapılmışsa ikinci dozu bu ayda yapılır.
6.Ay Aşısı
Hepatit B, karma ve zatürre aşılarının üçüncü dozu uygulanır. Ayrıca çocuk felci aşısının birinci dozu ağızdan uygulanır. 3 dozlu rota virüs aşısı tercih edildiyse ve ilk ikisi 2.ve 4.aylarda yapıldıysa son dozu bu ayın sonunda uygulanır. Biz kliniğimizde genellikle 2 doz şeklinde uyguluyoruz.
9-10. Ay Aşısı
9 ve 10.aylarda Sağlık Bakanlığı aşılama şemasında bulunmayan meningokok aşısının birinci dozu uygulanır. Meningokok aşısı halk arasında benekli menenjit olarak adlandırılan oldukça tehlikeli bir menenjit türüne karşına yapılan aşıdır.
12.Ay Aşısı (Kızamık, Su Çiçeği, Kabakulak, Menenjit Aşısı)
12.ayda 1 yaşındaki bebekleri yoğun bir aşılama takvimi bekler. Bu ayda daha önce ilk dozları yapılan zatürre aşısının rapel dozu yapılır. Ayrıca su çiçeği, KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşılarının birinci dozları da bu ayda yapılır.
12-13.Ay Aşısı
Bu aylarda meningokok aşısının ikinci dozu uygulanır.
18.Ay Aşısı
Bebeğiniz 1,5 yaşına geldiğinde karma aşısının ve oral çocuk felci aşısının ikinci dozları uygulanır. Bu aşılarla beraber hepatit a aşısının (A tipi sarılık) ilk dozu uygulanır.
24.Ay Aşısı
Hepatit A aşısının ikinci ve son dozu 2 yaşında yapılır. Eğer daha önce yapılmadıysa meningokok aşısı bu yaştan sonra tek doz olarak uygulanabilir. Sağlık Bakanlığı Takvimi Dışındaki Aşılar yazımızda diğer aşılar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Aşıların Yan Etkileri (Aşı Sonrası Ateş)
Aşıdan sonra;
- Şişlik, kızarıklık,
- Yüksek ateş,
- Huzursuzluk
gibi sıkıntılar görülebilir. Bunlar aşıların yan etkileridir, olası ve normal durumlardır. Anne-babaların böyle bir durumda bebeklerini gözlemlemeleri gerekir. Örneğin ateş aşıdan hemen sonra değil ertesi gün de ortaya çıkabilir. Eğer ateşin derecesi yüksekse, ateş ve huzursuzluk birkaç günden fazla sürüyorsa doktora başvurulmalıdır. Birkaç günü beklemeden de doktorunuza çekinmeden danışabilirsiniz. Gerekli görüldüğü halde ateş düşürücü ilaç verecektir ve yapmanız gerekenleri size anlatacaktır.
Sağlık Bakanlığının tüm aşıları kliniğimizde ücretsiz yapılmaktadır.