Alerjik nezle burunda akıntı, kaşıntı, tıkanıklık ve hapşırmayla kendisini gösterir. Alerjik nezle olan çocuklarda renksiz burun akıntısı ve göz altlarında koyu renkli halkalar gözlemlenir. Mevsimsel ve peroneal (yıl boyu) olmak üzere iki tipi olan alerjik nezlenin nedenleri şunlardır:
Alerjik Nezle Nedenleri
Alerjik nezlenin oluşmasında en önemli etken ailesel geçiştir. Alerjik nezle olan bir çocuğun ailesinden birinde daha aynı sorunun olma olasılığı yüksektir. Öte yandan kötü hava koşulları, sigara, evde hayvan beslenmesi, egzoz dumanı, hijyenik ortamdan yaşanması da riski arttıran faktörler arasındadır. Alerjik nezleye neden olan allerjenler ise genellikle şunlardır:
- Polen
- Ev tozu akarları
- Kedi, köpek, kuş gibi hayvanların tüyleri ve salyaları.
Polenler mevsimsel şikayetlere neden olur ve duyarlılığı olan kişiler için ilkbahar mevsimi kötüdür. Ev tozu akarları kumaş yüzeylerde, yün yorgan-yastıklarda ve halılarda bulunur. Rutubet akarların oluşmasını kolaylaştırır. Şikayetler yıl boyu sürdüğü gibi özellikle sabah yataktan kalkarken artış gösterir.
Alerjik Nezlenin Neden Olduğu Hastalıklar ve Sorunlar
- Kronik öksürük
- Geniz akıntısı
- Geniz eti büyümesi
- Sinüzit
Orta kulak iltihabı gibi hastalıkların yanı sıra;
- Dikkat dağınıklığı
- Uyku düzensizliği
- Okul başarısında düşüş gibi sorunlara da yol açabilir.
Çocuklarda Alerjik Nezle Tanısı
Belirtilerle birlikte doktora gidildiğinde çocuğunuzun öyküsü dinlenir. Ayrıntılı fizik muayene ile tanı konulabilir. Hastanın burun akıntısı incelenmeli, kanında ve cildinde neye alerjisi olduğu araştırılmalıdır.
Alerjik Nezle Tedavisi
Alerjik nezleyi yok eden bir tedavi yöntemi yoktur. Alerjik nezle hastası ömür boyu bu hastalığa sahiptir. Ancak hastalığı kontrol altına almak mümkündür. Tedaviler de buna yönelik yapılır. İlk aşama alerjiye yol açan alerjenlerden uzak durmaktır. Ev tozu akarına karşı alerji varsa;
- Akar geçirmeyen kılıflar kullanılmalı
- Evdeki rutubet azaltılmalı
- Ev her gün havalandırılmalı
- Çocuğun uyuduğu odada yün malzemeler ve toz tutabilecek eşyalar bulundurulmamalı
- Her gün nemli bezle odanın tozu alınmalıdır.
- Hayvanlara alerjisi olanlar hayvanlardan uzak durmalı,
- Polen alerjisi olanlar polen mevsiminde dışarı çıkmamalı ve evin içine polen girişini engellemelidir.
Bütün bu korunma yöntemlerine karşın şikayetler devam ediyorsa kişiye uygun ilaçlarla kontrol sağlanabilir. Nadiren immünoterapi (aşı) tedavisi uygulanabilir.