Çocuklarda ateş, anne ve babaların en fazla endişelendikleri ve panikledikleri durumların başında gelir. Oysa ateş vücudun enfeksiyonlarla savaşma şekli olarak adlandırılabilir. Okul çağındaki çocuklarda sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, ishal gibi hastalıklar ateşe neden olmaktadır.
Çocuklarda 37.5 ile 38 derece arası hafif ateş
38 ile 38.5 arası orta ateş
38.5 ile 39.5 arası yüksek ateş
40 ve üstü ise çok yüksek ateş olarak değerlendirilir.
ÇOCUKLARDA ATEŞ BELİRTİLERİ
- İştahsızlık
- Halsizlik
- Sürekli yorgunluk hali
- Davranışlarında değişiklik, huysuzluk
- Vücut ısısının normalin üstüne çıkması
NE YAPILMALI?
Ateşlenen bir çocukta öncelikle panik yapmadan vücut ısısını düşürmeye çalışılmalıdır. Burada yapılacak ilk şey çocuğunuzun fazla kıyafetlerini çıkarmak ve ortam ısısını18-20 derecelere düşürmektir.Vücudun susuz kalmasını önlemek için olabildiğince sıvı gıdalar (su) verilmelidir. Eğer ateş belli bir derecenin üstünde seyrediyorsa doktorunuza danışarak ilaçla düşmesi sağlayabilirsiniz. Ateşlenen çocuklarda vücutta bazı tepkimeler olabilir. Eller ve ayaklar soğuyabilir; normal bir durumdur. Kollarında titremeler olması çocuğun havale geçirdiği anlamına gelmez. Ateşi kontrol altında tutmak ve daha da yükselmesini önlemek öncelikler arasında olmalıdır.
ÇOCUKLARDA HAVALE
Ateşli olan çocuklarda vücutlarında titremeler meydana gelmesini hemen havale olarak adlandırmak yanlıştır. Havale daha şiddetlidir. Bazı çocuklar daha düşük ateşte havale geçirebildiği gibi bazı çocuklarda yüksek ateşte bile havale geçirme oranları düşüktür. Bu kalıtımsal nedenlere dayanmaktadır. Ateşli havale 6 ay ile 6 yaş arasında görülebilir. En sık görülme aralığı ise 2 ile 3 yaş arasındadır.
ATEŞLİ HAVALE BELİRTİLERİ
- Gözlerini bir noktaya sabitleyebilirler
- Bilinç kaybı görülür
- Vücutta kilitlenme yaşanabilir
- Kasılmalar meydana gelebilir
- Göz kayması görülebilir
- Vücutta solgunluk olabilir
- İdrarını ve dışkısını kaçırabilir.
Ateşli havale genellikle kısa sürer ve kalıcı hasar bırakmaz. Eğer 20 dakikanın üstünde sürüyorsa ve birden fazla atak geçiriyorsa ve nörolojik bulgular varsa detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir.
ATEŞLİ HAVALEDE NE YAPMALIDIR ?
- Öncelikle sakin olunmalı ve panik yapmamalı
- Çocuğu yan yatar pozisyona getirmeli
- Eşyalarını tamamen üstünden çıkartmalı
- Doktorunuz daha önce ateş düşürücü bir fitil vermişse hemen onu uygulamalı
Tüm bunlardan sonra ılık kompresler ve ılık bir banyo yaptırılabilir. Daha sonra en yakın bir hastaneye götürmek gerekmektedir.