Çocuklar ve Spor
Spor büyümeye, gelişmeye katkıda bulunur. Fiziksel yeteneklerin gelişimini sağlar. Kişisel ve sosyal gelişime katkı sağlar. Kendine güveni geliştirir. Yaratıcı doğal yetenekleri geliştirmeye yardımcı olur. Vücudun hareket kabiliyetini artırır. Aktif bir yaşam tarzı oluşturur.
Bu yüzden esasında her yaş grubunun yapması gereken sporu çocukluk çağında alışkanlık haline getirmek gerekir.
Yaşlara göre spor:
- grup 5 yaş altı:Atma, tutma, spora özgü tekrarlar, folklor ve dans aktiveleri, esneklik çalışmaları kız ve erkekler için ayrı ayrı organizasyonlar yapılmalıdır. Takım stratejileri içeren kuralları ve teknikleri öğrenmeye dönük aktiviteler uygundur.
- grup 6-7 yaş: Koşma, tırmanma, yüzme, değişik büyüklükte toplarla kısa mesafe ve düşük hızda atma, yakalama, ayakta vurma. Denge ve çabukluk çalışmaları, basit kuralları olan oyunlar, şarkı söyleme oyunları, yaratıcı danslar… Bu dönemde bireysel aktivitelere daha çok önem verilmelidir.Tırmanma vb. aktivitelerle yetenekleri test edilmedir. Hareketlerinden övgü ile söz edilmeli paylaşma kazanma ve kaybetmenin olabilirliği anlatılmalıdır.
- grup 8-9 yaş arası:Koşma, tırmanma, folklor, ritmik dans, mücadeleci top oyunları, disiplin ve ceza sistemi üzerinde durulmalıdır.
- grup 10-12 yaş:Enerji ve güç gerektiren aktiviteler, esneklik çalışmaları, kişisel ve takım sporlarında kız ve erkekler için ayrı ayrı yarışma organizasyonları yapılmalı
Çocuk ailesinin ve okulun yardımıyla sporu tanıdıktan, sevdikten ve sporu bir yaşam tarzı olarak görmeye başladıktan sonra ilgi ve yeteneği doğrultusunda daha bilinçli bir şekilde spora yönlendirilmelidir.