Kızamık bir virüs hastalığıdır. Genellikle kış sonu ve ilkbahar başında görülür. Döküntü, ateş, yorgunluk, öksürük, gözlerde kızarıklık ve burun akıntısı gibi belirtiler gösterir. 2 hafta içerisinde geçer.
Kızamık bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamıklı bir çocuğun bulunduğu odaya giren herkese bulaşabilir. Döküntüden öncesini ve sonrasını kapsayan 10 günlük bir bulaşma etkisi vardır. Hapşırma, aksırma ve temas ile bulaşabilir.
Kızamık Tehlikeli midir? Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?
Kızamık tehlikeli olmasa da neden olduğu hastalıklar tehlikeli olabilir. Orta kulak iltihabı, zatürre ve beyin iltihabı, kızamığın neden olduğu hastalıklardan bazılarıdır. Sağlık Bakanlığının aşı takviminde bulunan KKK aşıları mutlaka yaptırılmalıdır. Bu aşılar sayesinde kızamık vakaları eskisi kadar sık görülmemektedir.
Çocuğumun Kızamık Olduğunu Nasıl Anlarım? Nasıl Önlem Alabilirim?
Bebekken kızamık aşısı yapılan çocuklarda çok nadir kızamık görülür. Bu yüzden hekimler dahi şüpheyle yaklaşır. Kızamığın belirtileri başka hastalıklarla karıştırılabilir. Bu yüzden şüphe duyulduğunda hekime başvurulmalıdır. Kızamık acil bir durum gerektirmez. Bu yüzden aileler sakin olmalıdır. Ciddi bir yan etki gelişmedikçe acil bir tedaviye gerek yoktur.
Çocuğunuzu kızamıktan korumak için yapmanız gereken şey aşısını yaptırmanızdır. Koruma özelliği yüzde 95’in üzerindedir. Kızamık aşısı kişiyi ömür boyu korur.
Kimler Aşı Olmalıdır?
Herkes olmalıdır.
10. aydan gün almış herkese kızamık aşısı yapılabilir.
Yetişkinlere de aşı yapılmalıdır. Bağışıklık sistemleri güçlü olduğu için kızamığın belirtilerini hissetmeyebilirler ancak taşıdıkları virüsü çocuklara bulaştırabilirler.