İnek sütü alerjisi bebeklerde en sık görülen alerjilerden biridir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, meydana gelen şikayetlerin inek sütü proteini tüketilmemesiyle son bulduğu bilinir. Genellikle 2-3 yaş altı bebeklerin kaşılaştığı inek sütü alerjisiortalama her 100 bebekten 5’inde görülür. Sorunun kaynağı inek sütündeki proteine ya da proteinlere bebeğin bağışıklık sisteminin tepki vermesidir. Anne sütünden başka besin almayan bebeklerde de bu alerji gelişebilir. Bunun nedeni annenin inek sütü içmesi ve anne sütünden bebeğe geçmesidir.
İnek Sütü Alerjisinin Belirtileri
Şikayetler sindirim sistemini, solunum yollarını ve cildi etkileyebilir.
- Sindirimi etkileyen belirtiler: İshal, kabızlık, kolik, kusma.
- Cildi etkileyen belirtiler: Kızarıklık, kaşıntı, döküntü.
- Solunum yollarını etkileyen belirtiler: Hapşırık, burun akıntısı, hırıltı, nefes darlığı.
- Genel belirtiler: Huzursuzluk, ağlama, kilo alamama, yüz, göz ve dudaklarda şişme.
İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Tanı için çocuk doktoru bebeğinizin öyküsünü dinleyerek onu muayene eder. Elde ettiği bilgilere göre deri testi, kan testi ve diyet yöntemine başvurabilir. Deri testi hızlı sonuç verir. Eğer besin alındıktan hemen sonra alerji görülüyorsa kan testinden de sonuç alınır. Ancak tepkiler saatler ya da günler sonra ortaya çıkıyorsa tanı amaçlı diyet yöntemi tercih edilebilir.
Kan Testi (Spesifik IgE)
Spesifik IgE testleri çocuğun kanındaki spesifik antikorların (bağışıklık sistemine ait maddeler) yoğunluğunu ölçebilen kan testleridir. Alerjileri veya astımı olan çocukların kandaki IgE düzeyleri genellikle yüksektir. Testin negatif çıkması alerji olmadığı anlamına gelmez.
Deri Testi
Prick testi: Deri Prick testleri özellikle inek sütü alerjisini test etmekte kesin sonuç verir. Küçük inek sütü damlaları veya diğer şüpheli gıdalar bebeğin kolunun ön kısmına konarak her damladan deri içine küçük bir batma yapılır. Çocuğunuzun derisi kızarır ve kaşınırsa, genellikle bu maddeye karşı alerjisi olduğu anlamına gelir. Buna pozitif tepki denir. Testte hiçbir tepki görülmese de çocuğunuzun hala besin alerjisi olma riski bulunur. Bu durum çocuğunuzda gıda alımından sonra gecikmiş tepki varsa görülebilir. Deri Prick testleri oldukça hızlıdır. Hangi besinlere karşı alerji bulunduğunu değerlendirmek için ilk test olarak kullanılırlar. Alerjiye neden olan maddeler tanımlanınca doktor daha ileri testler isteyebilir.
Tanı Amaçlı Diyetler
Eliminasyon diyeti: Çocuğunuzun inek sütü, yumurta, buğday veya soya gibi gıdalara tepkisini kanıtlamak için doktorunuz eliminasyon diyeti tavsiye edebilir. Soruna neden olduğundan şüphelenilen besin bir veya iki hafta boyunca doktorunuzun gözetimi altında çocuğunuzun diyetinden çıkartılır. Söz konusu tetikleyiciyi içeren bütün besinlerden kaçınmanız gerekir; doktorunuz bunu nasıl yapacağınızı anlatacaktır.