Bağırsak Kurdu (Kıl Kurdu, Tenya)
Bağırsak kurdu ince ve kalın bağırsakta yer eden beyaz solucana benzeyen parazitlerdir. En sık görülen parazitler bağırsak kurdudur. Yumurtayla üreyen bu canlıların çoğalması bağırsaklardan çıkıp mesaneye göç etmelerine neden olabilir. Tenya parazitlerinin boyu tedavi edilmezse 1-2 metreye kadar büyüyebilir.
Bağırsak Kurdu Nasıl Bulaşır?
Bağırsak kurtlarının bulaşmasının ana nedeni kötü hijyen koşullarıdır. Örneğin sağlıksız sular, bu sularla yıkanan ya da yeteri kadar temizlenmeyen sebzeler bağırsakları taşıyabilir. Hijyenik olmayan ortamlarda üretilen işlenmiş et ürünleri tenya başta olmak üzere birçok parazit barındırır. Öte yandan bir kişide bulunan parazitlerin aynı ortamda yaşayan diğer bireylere bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Hijyen kurallarına uyulması, çocuklara bunun öğretilmesi ve sebzelerin temiz suyla bol bol yıkanıp sirkeli suda bekletilmesi parazitlerden korunmak için önemlidir.
Bağırsak Kurdunun Belirtileri
- Karın ağrıları,
- İştahsızlık (Bazen tam tersi aşırı yeme)
- İshal veya kabızlık
- Halsizlik
- Makat bölgesinde kaşıntı
- Geceleri diş gıcırdatma,
- Yastığa salya akıtma
- Mide bulantısı
Bağırsak Kurdu Tanısı
Hastanın şikayetlerinin dinlenmesi tanıda önemlidir. Ancak kesin tanı gaita tahlili ile konulur. Bazen bu tahlili birkaç kez tekrarlamak gerekebilir.
Bağırsak Kurdu Tedavisi
Bağırsak parazitleri antiparaziter ilaçlarla tedavi edilir. Ancak bu tedavi yapılmadan önce parazitin türünü bilmek gerekir. Çünkü her parazite karşı farklı ajanlar kullanılır ve dozu da parazitin türüne göre belirlenir. İlaçlar genellikle antibiyotik gibi uzun süreli ve devamlı kullanılmaz. Tedavide dikkate alınması gereken nokta; evde bir kişide kıl kurdu görüldüyse diğer tüm bireylerin -herhangi bir belirti olmasa bile- tedaviye katılmasıdır.